Cynamon cejloński laska BIO (6szt) Lebensbaum
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Cynamon cejloński laska BIO – Lebensbaum
Cynamonem można przyprawiać budynie, napoje mleczne, kawę, czekoladę, ciastka. Niewielką ilość cynamonu dodaje się do gulaszu, baraniny, wołowiny, gotowanej ryby, szynki.
Jak działa?
- łagodzi dolegliwości trawienne takie jak niestrawność, wzdęcia, stany spazmatyczne oraz wzmaga apetyt
- łagodnie pobudza wydzielanie soków trawiennych i zwiększa przyswajalność pożywienia
- zapobiega nadkwaśności i działa przeciwbiegunkowo
- ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i rozgrzewające
Czym różni się cynamon cejloński od zwykłego cynamonu?
- cynamon cejloński jest delikatniejszy w smaku, wykwintny i bardziej aromatyczny w porównaniu do popularnego, ogólnodostępnego cynamonu cassia, który jest dość cierpki i piekący
- oryginalny cynamon cejloński pochodzi najczęściej ze Sri Lanki (dawny Cejlon) lub Magadaskaru, cynamon cassia pochodzi z Chin
- cynamon cejloński ma piękną złotobrązową barwę i jest jaśniejszy od cynamonu chińskiego
- cynamon cejloński zawiera tylko śladowe ilości kumaryny - związku, który spożywany w nadmiernych ilościach, niekorzystnie wpływa na nerki i wątrobę (szczególnie u dzieci), chiński cynamon cassia ma wysokie stężenie kumaryn
- cynamon cejloński wyróżnia się specyficznym wyglądem laski - składa się ona z kilku cienkich warstw kory i jej końce są zawinięte do wewnątrz po obu stronach, laska cynamonu chińskiego ma postać pojedynczej, grubej kory i jest zwinięta jak muszla ślimaka cynamon
- cejloński jest trudniej dostępny i droższy, cynamon kasja jest łatwo dostępny w sklepach spożywczych i tani
Opakowanie: jedno opakowanie zawiera 6 sztuk produktu
Kraj producenta: Niemcy
Pochodzenie składników: Sri Lanka
Minimalna data ważności: 02.2026
Informacja: może zawierać gorczycę i seler
Skład: cynamon cejloński laska* 100% *certyfikowany składnik ekologiczny